Suikervervangers worden steeds populairder bij Nederlandse consumenten. We zijn meer bewust van wat we binnenkrijgen en proberen een gezonde levensstijl te waarborgen. Suikervervangers zijn er in alle soorten en maten. De een is net is gezonder dan de ander. Ook daar maken fabrikanten onderscheid in. In dit artikel gaan we verder in op de suikervervanger isomalt. Wat is het precies en waar is het goed voor? Dat lees je in dit artikel!
Wat is isomalt?
Isomalt (E953) is een suikervervanger oftewel een zoetstof die de helft minder zoet is dan gewone suiker. De caloriewaarde van de suikervervanger 2,4 kcal/gram en een glycemische index van 9. Het is net als Sukrin een polyolensoort. Dit betekent dat de suikervervanger gemaakt is van suikeralcohol. De zoetstof is in Europa verkrijgbaar sinds de jaren ’80 en fabrikanten gebruiken het nog steeds in allerlei baksels en als decoratie.
Hoe werkt isomalt en waar zit het in?
Zoals bovenstaand aangegeven is isomalt een zoetstof die veel wordt gebruikt in baksels en als decoratie. Het voordeel van de zoetstof is dat deze op hoge temperaturen bereid kan worden waarna deze smelt. Zodra de substantie is afgekoeld wordt het weer helemaal hard. Hierdoor kun je het gemakkelijk in vormen gieten en weer gebruiken. Ook zorgen de fysisch-chemische eigenschappen ervoor dat voedingsproducten glanzen, dienen als decoratie en lang mee kunnen. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten de zoetstof veel in taarten, cupcakes, koekjes maar het zit ook in kauwgom, frisdranken, snoepgoed en supplementen.
Hoe wordt het gemaakt?
Onderzoekers ontdekten isomalt in de jaren ’60 en het ontstond uit sacharose. Dit is een polyol die bestaat van twee alcoholen uit disachariden: gluco-mannitol en gluco-sorbitol. Doorgaans wordt de zoetstof gemengd met sucralose, zodat de het mengsel iets zoeter is. De reukloze, witte, kristalachtige substantie heeft en koelend effect in tegenstelling tot de polyolen xylitol en erythritol. Het is een aparte polyol omdat deze op synthetische wijze uit gewone suiker is vergaard.
Is isomalt keto, halal of fodmap?
We krijgen steeds vaker de vraag welke zoetstof binnen een bepaald dieet past. Isomalt is een polyolensoort en daarom geschikt voor het keto-dieet. Een suikeralcohol die minder snel gebruikt kan worden binnen het keto-dieet, is maltitol. Wel is isomalt een suikeralcohol die zowel sorbitol als mannitol bevat. Dit betekent dat het hoog FODMAP is en moet worden vermeden in een FODMAP-fase. Echter bevat isomalt plantaardige ingrediënten en daarom is het halal. Voorbeelden van andere polyolen zijn: erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol.
Waar is het te koop?
Isomalt is te koop in de meeste natuurwinkels en supermarkten. De zoetstof kun je aanschaffen als poeder of het is verkrijgbaar als decoratief suiker.
Is isomalt veilig en gezond of juist slecht voor je?
Veel consumenten vragen zich af of zoetstoffen gezond voor je zijn. De Europese Voedselautoriteit EFSA onderzocht de zoetstof en daarom is deze goedgekeurd als zoetstof. Bezorgdheid rond deze suikervervanger is dus niet nodig. Isomalt kan net als van de meeste polyolen zorgen voor maag- en darmklachten. Echter is dit wel zo als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen.
Waarom isomalt gebruiken in plaats van suiker?
Zoals eerder beschreven is isomalt een suikervervanger met een hoop voordelen. De suikervervanger is te gebruiken voor mensen met diabetes omdat het niet direct de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Ook gaat het tandbederf tegen en is het laag in calorieën. Je kunt met isomalt handig decoreren en zorgt niet zoals suiker voor een dipje achteraf.
Isomalt vs erythritol
Isomalt en erythritol zijn beiden polyolensoorten oftewel suikeralcoholen. Toch zit er een verschil in deze twee soorten. Zo kunnen sorbitol, lactitol, glycerol en isomalt toch een beetje effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat deze suikeralcoholen een hogere GI bevatten en daarom de bloedsuikers zullen pieken. Wil je er zeker van zijn dat je bloedsuikerspiegel niet te veel omhoog gaat? Dan raden we je aan om te kiezen voor erythritol omdat er voldoende bewijs is dat deze zoetstof je veiligheid te ondersteund. Het veroorzaakt geen bloedsuikerspiegel of insulinepieken. Wanneer je deze (of andere) zoetstoffen koopt, is het handig de ingrediënten op de verpakking te onderzoeken. Zoek naar de pure zoetstoffen en vermijd elk product met vulstoffen die de bloedsuikerspiegel verhogen (bijv. Maltodextrine, dextrose en polydextrose).
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.