Amandelmeel is een goed product om altijd in je voorraadkast te hebben. Het is een goede meelvervanger, rijk aan proteïne, vetarm en volledig glutenvrij. Je kunt er ontzettend veel lekkers mee bakken, zo kun je brood van amandelmeel maken, gezonde amandelmeel koekjes bakken of bijvoorbeeld cake van amandelmeel bereiden! Wil jij je meel vervangen door amandelmeel, maar weet je niet wat je er allemaal mee kunt maken?
In dit artikel vertellen we alles over bakken met amandelmeel en delen we de heerlijkste amandelmeel recepten!
Wat is amandelmeel?
Amandelmeel is simpelweg niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Het meel ontstaat nadat blanke, ongeroosterde amandelen fijn worden gemalen. De geblancheerde amandelen zijn kort gekookt in water, waardoor het bruine vliesje van de amandelen makkelijk verwijderd wordt. Deze bloemvervanger is ook nog eens heel gezond voor je! Amandelmeel bestaat namelijk uit gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het van nature glutenvrij, koolhydraatarm, rijk in proteïne en licht verteerbaar. Het meel wordt verkregen via een koude persing, waardoor 80% van het vet is verwijderd. Het is een veelzijdig product en kan voor zowel bakken, koken en als ‘raw food’ supplement gebruikt worden.
Wat kun je met amandelmeel?
Amandelmeel is een veelzijdig en gezond product. Je kunt er hartstikke veel mee waardoor het erg handig is om altijd wat amandelmeel in de kast te hebben. Heb je even geen amandelmeel in huis? Dan kun je het natuurlijk ook zelf maken van verse amandelen. Met amandelmeel kun je ontzettend veel lekkers maken. Zo kun je het amandelmeel gebruiken voor in amandelbrood, koekjes of je maakt er een overheerlijke cake van! Amandelmeel wordt veel gebruikt bij allergieën, een koolhydraatarm of een eiwitrijk dieet.
Hoe gebruik ik amandelmeel?
Net als met tarwemeel kun je van amandelmeel verschillende recepten bakken. Amandelmeel dient als verantwoorde vervanging. Wanneer je bijvoorbeeld een gerecht maakt waarbij je normaal gesproken tarwemeel zou gebruiken, kun je nu een pakje amandelmeel toevoegen of je gebruikt zelfgemaakte meel van verse amandelen! Wanneer je amandeelmeel gebruikt, zal het beslag vaak wat vochtiger zijn dan gewoonlijk. Hierdoor word je baksel smeuïger en zo zal deze niet snel uitdrogen. Je kunt ook deels amandelmeel gebruiken en de meel combineren met gezonde varianten zoals boekweit, rijstmeel of havermeel.
Is amandelmeel gezond?
Amandelen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen B1, B2 en B6. Ook zijn de noten rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zink en ijzer. Vanwege de hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en het lage koolhydraatgehalte zijn amandelen geschikt voor een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. In amandelen zitten zo’n 20 gram eiwitten per 100 gram. Dat is bijna evenveel als in yoghurt en vlees!
Amandelmeel zit boordevol gezonde vetten en vitamine E, dit helpt ons te beschermen tegen vrije radicalen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans op Alzheimer en hart- en vaatziekte wordt verkleind wanneer je voldoende amandelen consumeert. Wanneer je iets eet dat gemaakt is van amandelmeel, zul je al gauw merk dat je maag goed is gevuld. Dit komt door het hoge gehalte aan vetten en eiwitten. Doordat je langdurig vol zit, zul je niet snel snakken naar een snack. Daardoor dragen amandelen bij aan het gezond dieet. Nog een voordeel; wanneer je amandelmeel gebruikt, zul je geen last hebben van een suiker dip.
Houd er wel rekening mee dat je een stuk meer amandelen binnenkrijgt dan dat je normaal gesproken consumeert. Zo zitten in een brood van amandelmeel wel 40 amandelen!
Is amandelmeel glutenvrij?
Amandelmeel is geheel glutenvrij. Mensen die last hebben van coeliakie zullen geen last hebben van vervelende bijwerkingen zoals bij tarwemeel. Daarom wordt de meel veel gebruikt bij glutenvrije en koolhydraatarme recepten. Amandelmeel is een gezonde variant en maakt je baksel vaak nog iets smaakvoller dan wanneer je gewone meel gebruikt.
Waarom amandelmeel in plaats van bloem?
Er zijn een aantal redenen waarom men ervoor kiest te bakken met amandelmeel in plaats van bloem. Een aantal redenen zijn hierboven al benoemd. Amandelmeel is gezonder, het is glutenvrij en bevat een stuk minder koolhydraten dan gewone bloem. In vergelijking tot bloem bevat amandelmeel slechts 10 gram koolhydraten, tegenover 65 tot 75 gram in tarwemeel. Daarentegen bevat amandelmeel het dubbele aan eiwitten wat weer zorgt voor de opbouw van spieren en helpt bij het afvallen.
Waar is amandelmeel te koop?
Tegenwoordig is amandelmeel op veel plekken te koop. Je kunt langsgaan bij een grote supermarkt, een natuur of biologische winkel of bij een notenboer op de markt. In Duitsland kun je amandelmeel in bijna elke supermarkt kopen, daar schijnt het zelfs wat goedkoper te zijn dan in Nederland. Natuurlijk kun je amandelmeel ook online bestellen. Zo verkopen wij speciale Sukrin amandelmeel.
Welke amandelmeel is de beste?
Wanneer je amandelmeel wilt kopen, is het een belangrijk om rekening te houden met wat voor soort amandelen er zijn gebruikt. Je kunt er voor kiezen om biologische amandelen te gebruiken of je koopt een pakje in de supermarkt. Gebruik altijd geblancheerde amandelmeel waarbij het vet extra is verwijderd. Een andere optie is blanke amandelen te kopen of gebruik te maken van amandelschaafsel.
Sukrin amandelmeel
Sukrin amandelmeel is gemaakt van koud geperste rauwe Spaanse amandelen. Het is van nature glutenvrij, koolhydraatarm en rijk in proteïne, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is een gezond alternatief voor meel.
Sukrin amandelmeel bevat veel gezonde vetzuren. Dit komt doordat 80% van het vet is verwijderd. Dit heeft als gunstig neveneffect dat de hoeveelheid calorieën vermindert tot 53% ten opzichte van gewone amandelmeel. Tevens is de houdbaarheid hierdoor langer. Het meel is rijk aan mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium, kalium, koper, ijzer en mangaan en bestaat voor 40% uit pure proteïne.
Amandelmeel van Sukrin kun je gebruiken als vervanger van meel. Het effect ten opzichte van meel is iets anders. Dit komt doordat het glutenvrij is. Gluten werken normaal als bindmiddel en maken het bewerken van het deeg makkelijker. Als je dus recepten hebt die gistdeeg bevatten, dan kun je 10 tot 20 procent vervangen met Sukrin. Een recept wat helemaal geen gist bevat kun je geheel vervangen door Sukrin amandelmeel. Let op! Als je ermee bakt, zal het deeg sneller uit elkaar vallen. Een tip om dit op te lossen is om Sukrin Fiberfin te gebruiken.
Hoe maak ik amandelmeel?
Amandelmeel zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Gebruik altijd blanke amandelen of amandelschaafsel. Deze maal je in een foodprocessor, koffiemolen of hakmolen tot meel. Let op dat de amandelen niet te lang worden gemalen, anders maak je een amandelpasta in plaats van meel.
Hoe bewaar ik amandelmeel?
Je kunt amandelmeel makkelijk bewaren in een luchtdichte trommel. Deze kun je in de koelkast bewaren of invriezen, dan is de meel zelfs een aantal maanden houdbaar. Wanneer je al een gerecht hebt gebakken, kun je deze wel een week lang in de koelkast bewaren! Plakjes cake of brood kun je weer verdelen in boterhamzakjes en in de koelkast plaatsen.
Hoelang is amandelmeel houdbaar?
Wanneer je een pak amandelmeel hebt gekocht, is het goed om het bewaaradvies op de verpakking te volgen. Luchtdicht afgesloten is amandelmeel weken te bewaren. Bewaar het bij voorkeur op een koele, donkere plek. Je kan amandelmeel in de koelkast bewaren, maar het hoeft niet. Eventueel kan je amandelmeel zelfs invriezen. Ga je bakken met amandelmeel en wil je deze baksels langer bewaren, vries ze dan in.
Bakken met amandelmeel
Vind jij het ook altijd zo leuk om te bakken? Brood, taarten, cakes, amandelkoekjes! Wij geven je een paar recepten van amandelmeel waarin deels amandel wordt gebruiken en waar je mee aan de slag kunt. Wil je meer recepten lezen? Bekijk dan ons overzicht met gezonde recepten.
Gezonde limoen cakejes
Geef je een feestje of heb je gewoon trek in iets heel lekkers? Ga dan voor deze heerlijke cakejes gemaakt van amandelmeel. Deze mini cake met amandelmeel is koolhydraatarm en suikervrij! Ze bevatten namelijk maar 2.5 netto koolhydraten per stuk. Met dit recept kun je acht van deze overheerlijke cupcakes maken. Met het amandelmeel van Sukrin tover je binnen no-time deze gezonde cakejes op tafel! Heb jij ook trek? Zo maak je de koolhydraatarme limoen cakejes!
Koolhydraatarm amandelbrood
Dit heerlijke amandelbrood zit boordevol gezonde voedingstoffen en vitamines. Het ontvette amandelmeel zorgt voor een karakteristieke smaak van amandelen, maar is een stuk calorie vriendelijker. Het brood is niet alleen stuk gezonder, maar ook erg lekker vanwege de smeuïge smaak. Het brood droogt niet snel uit en is daarom lang te bewaren in de koelkast of zelfs in te vriezen. Bak je eigen koolhydraatarme amandelbrood met de producten van Sukrin!
Amandel sesam crackers
Licht zout en lekker knapperig! Perfect te combineren met allerlei smeersels, maar ook heel lekker om zo op te eten! De amandel sesam crackers zijn een heerlijk tussendoortje of om te lunchen met wat beleg. Met maar liefst 20 gram proteïne per 100 gram zijn deze crackers ook nog eens heel vullend en kun je ze bijvoorbeeld ook meenemen in je broodtrommel naar werk of school! De vullende crackers zijn een goed alternatief voor mensen met glutenallergie. Zo maak je deze heerlijke amandel sesam crackers!
Bananenbrood met rozijnen
Dit recept voor bananenbrood van Foodlies is heerlijk om je dag mee te beginnen, maar ook ideaal als lunch of als snack voor wanneer je stevige trek hebt. Het brood is helemaal glutenvrij. Ook bevat het geen toegevoegde suikers, want het is gezoet met Sukrin+. Je kunt dus onbezorgd genieten van deze lekkernij! Snij ‘m dan in plakken nadat het is afgekoeld en bewaar in de vriezer. Zo heb je op ieder moment een ‘vers’ stuk banenbrood zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen. Zo maak je bananenbrood met rozijnen.
Vond je deze recepten leuk? Bekijk dan ons volledige overzicht gezonde recepten.

Limoen cakejes | koolhydraatarm & suikervrij!
Ingrediënten
- 40 gram Sukrin Kokosmeel
- 100 gram Sukrin Amandelmeel
- bakpoeder
- 70 gram Sukrin+
- 3 flinke el zachte boter
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 50 gram Griekse yoghurt
- 1 tl vanillepoeder
- 1 limoenrasp
- 150 ml slagroom voor erbovenop
- 1 limoensap
- 2 el Sukrin Gold
- 2 grote eieren
- 2 eigeel
- 85 gram roomboter in kleine stukjes
Instructies
- Zet de oven aan op 190°C.
- Maak allereerst de limoen curd. Klop hiervoor de limoensap, Sukrin Gold, eieren en de ei-gelen in een pan op medium vuur. Voeg de boter beetje bij beetje toe en zet het vuur iets lager. En onthoud dat je roerei krijgt zodra de eieren te heet worden, pas dus op met de hitte!
- Blijf kloppen tot je een homogene consistentie hebt. Blijf je klontjes houden? Zeef dan de curd voor je 'm in de koelkast weg zet.
- Terwijl de limoen curd afkoelt, kan je beginnen met de cupcakes. Klop hiervoor de boter tot het een lichte masse wordt en voeg dan de Sukrin+ beetje bij beetje toe.
- Voeg ei voor ei toe en blijf continu mixen terwijl je ook de Griekse yoghurt toevoegt.
- Voeg het kokosmeel, amandelmeel en bakpoeder beetje bij beetje toe aan je 'natte mengsel' en schep op het laatst de limoenrasp erdoor. Zorg dat het mengsel niet doodgeslagen wordt. Probeer 'm zo luchtig mogelijk te houden.
- Verdeel je beslag over 8 cupcake vormpjes en bak in het midden van de oven gaar in zo'n 25 minuten.
- Schep met een lepel de bovenkant van de cakejes en vul deze met de limoen curd. Versier vervolgens met de slagroom en smullen maar!

Koolhydraatarm amandelbrood
Ingrediënten
- 5 eieren
- 2 eiwitten
- 40 gram Sukrin Fiberfin
- 140 gram Sukrin Amandelmeel
- 20 gram whey proteïne (kan ook vervangen worden met meer amandelmeel of Fiberfin)
- 200 ml kwark
- 2 tl physilium
- 2 tl bakpoeder
- 1-2 tl Sukrin
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een broodtin in.
- Klop de eiwitten met het zout stijf en zet apart.
- Mix alle 'droge' ingrediënten en voeg daarna de kwark en eieren toe.
- Voeg het geklopte eiwit in je beslag.
- Stort het deeg in de ingevette broodbak.
- Bak in ongeveer 30 minuten gaar.

Suikervrije en glutenvrije eierkoeken
Ingrediënten
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 60 gram Sukrin Amandelmeel
- 3 el Sukrin+
- 50 gram lijnzaad (fijngestampt in een vijzel)
- 10 gram (wijnsteen) bakpoeder
- 1/2 banaan (fijngeprakt)
- 100 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het opzij.
- Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar.
- Schep bergjes op de bakplaat en hou ruimte tussen de koeken.
- Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds roeren.
- Laat afkoelen en geniet ze!

Amandel sesam crackers
Ingrediënten
- 200 gram Sukrin Amandelmeel
- 100 gram sesamzaadjes
- 2 eiwitten
- 2 el Sukrin FiberFin
- 1 el Sukrin
- snuf zout + wat om eroverheen te gooien
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix alle droge ingrediënten.
- Breek de eieren en voeg de eiwitten toe aan het mengsel. Voeg een snuf zout toe.
- Maak van het deeg balletjes en druk ze plat op de bakplaat met bakpapier tot dunne crackers. Dit gaat het makkelijkste met natte vingers of met de achterkant van een vochtige lepel. Strooi er nog wat zoutvlokken/korrels overheen.
- Bak in zo'n 20 minuten gaar. Let goed op dat de crackers niet te bruin worden. Als dit het geval is, plaats de crackers dan lager in de oven op een lagere temperatuur.
- Haal de crackers voorzichtig uit de oven en laat afkoelen op een rek, zo worden ze lekker knapperig!

Bananenbrood met rozijnen
Ingrediënten
- 3 eieren
- 3 bananen
- 100 gram Sukrin Amandelmeel
- 50 gram Boekweitmeel (of andere meel naar keuze)
- 25 gram havermout
- 2 tl bakpoeder
- 25 gram Sukrin+
- 2 el melk
- 75 gram walnoten
- 2 el kaneel
- snuf zout
- 1/2 el koek- en speculaaskruiden
- kokosolie om het bakblik mee in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de walnoten grof.
- Meng eerst het amandelmeel met het boekweitmeel, de havermout, bakpoeder, de Sukrin+, de walnoten, kaneel, koek- en speculaaskruiden met elkaar (kortom alle drogen producten exclusief de rozijnen).
- Klop de eieren los in een aparte kom en voeg de melk toe.
- Prak de bananen en voeg deze toe aan je 'natte mengsel'. Meng goed met elkaar.
- Voeg nu langzaam de mix van droge producten toe. En meng tot een glad beslag zonder klontjes.
- Vet een bakblik in met een beetje kokosolie en stort het beslag in het bakblik.
- Strooi de rozijnen eroverheen en druk zo nodig lichtjes aan.
- Bak ongeveer in 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Je kunt controleren of het bananenbrood klaar is door met een lange satéprikker erin te prikken en te controleren of deze droog terugkomt.