Sukrin.be
  •  Sukrin.nl
Menu
Sukrin Sukrin
Account
Gratis verzending
vanaf 30,-
Mandje Winkelmandje
Zoek
  • Mijn Account
  • Inloggen
+31 (0)475 201 111
Ga naar de inhoud
✔ Gratis verzending vanaf 30,-
✔ Bestel voor 22u, morgen in huis
  Sukrin.be
  •  Sukrin.nl
Sukrin Sukrin
Gratis verzending
vanaf 30,-
Menu
  • Sukrin Producten
    • Natuurlijke Suikervervangers
    • Bakmixen
    • Meelproducten
    • Melkchocolade
    • Voordeelpakketten
  • De Voordelen
  • Voor Diabetici
  • Recepten
  • Blog
  • Over ons
      • Informatie
      • Over Sukrin Benelux B.V.
      • Verzending
      • Achteraf betalen
      • Algemene voorwaarden
      • Privacyverklaring
      • Wederverkoper worden
      • Service
      • Annuleren en retouneren
      • Nieuwsbrief
      • Contact
    • Heeft u hulp nodig?
      We zijn online, stel je vraag!

Glycemische index

Geplaatst op 17 juli 2020

Glycemische index

De glycemische index (GI) is een term die je steeds meer ziet opduiken op het internet. Het wordt benoemd door voedingsdeskundigen en in diëten heeft het ook een belangrijke functie. Maar wat is een glycemische index nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om hier gebruik van te maken? Dat leggen wij je uit in dit blogartikel. Alles over GI vind je hier!

Wat is glycemische index?

De glycemische index afgekort GI is een index die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en in het bloed worden opgenomen. Voedingsproducten die een lage GI hebben worden minder snel opgenomen dan voedingsproducten met een hoge GI.  De voedingsproducten met een lage glycemische index geven minder hoge bloedsuikerpieken en hierdoor minder schommelingen in de bloedsuikers. Hierdoor is de kans op complicaties voor diabetici een stuk kleiner. Daarom is het als diabeet goed om in de gaten te houden wat de glycemische index van een bepaald voedingsproduct is.

GI en diabetes

Wanneer je diabetes hebt wordt aangeraden producten te nuttigen met een lage of gemiddelde glycemische index. Waarom? Omdat hierdoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je minder snel last zult hebben van klachten. De GI van voeding wordt aangegeven met een getal van 0 tot en met 100. Wanneer je dus wilt weten of een product geschikt is voor diabetici hoort de glycemische index lager te zijn dan 70. Een product met een lage glycemische index bevat een GI van 55 of lager.

Producten met een lagere GI kunnen zijn pasta, fruit en peulvruchten bijvoorbeeld. Het is altijd belangrijk om rekening te houden dat wanneer een voedingsproduct wordt klaargemaakt de GI vaak automatisch veranderd. Dit betekent dat een GI na het bakken of koken niet meer gelijk is als hoe het product is vergaard. Een voedingsproduct met een lagere glycemische index verkleint het risico op kwaaltjes bij diabetes en chronische ziekten.

Hoe bereken je de glycemische index?

Nu je weet dat een glycemische index na het bereiden van een voedingsproduct niet meer hetzelfde is, is het toch handig om te weten hoe je de GI berekent om erachter te komen of je een bepaald product wel mag/ kan eten en of het aansluit op jouw bewuste voedingskeuzes. De manier waarop je een GI kan meten is door te kijken naar de stijging van je bloedsuikerspiegel na het nuttigen van 50 gram koolhydraten en dit te vergelijken met wat er gebeurt met je lichaam na het eten van glucose. Je vergelijkt beide variabelen met elkaar. De verhouding tussen deze 2 metingen bepaalt de GI-waarde ((A/B)*100). De GI van glucose is 100. Zoals bovenstaand aangegeven kan de GI-waarde veranderen door middel van een aantal factoren. Deze factoren kunnen zijn:

  • De manier waarop voedingsproducten zijn bereid.
  • De tijd waarin de voedingsproducten worden gekookt of gebakken.
  • Op welke temperatuur de voeding is bereid.
  • In hoeverre de voeding is gerijpt (denk hierbij aan fruit).
  • De snelheid waarmee je maag je voeding verteert.
  • De snelheid waarmee je darmen het voedsel opnemen.
  • De combinatie van verschillende voedingsproducten samen die zorgen voor meer vet.

sukrin-suikervervangers-gi

GI lijst

Toch benieuwd of een product een hoge of lage glycemische index bevat? We hebben hieronder een glycemische index lijst gemaakt waarin je belangrijke producten vindt en de GI-waarde hiervan. Op deze manier krijg je hopelijk een aantal handvatten om te bepalen of bepaalde voeding binnen jouw dieet past.

kh = koolhydraten
ProductGI 50 gr khkh p. gram p. portie1 portieGI waarde p. portie
Pasta, volkoren4835 g Kh per 150 g3 lp17
Pasta wit4939 g Kh per 150 g3 lp19
Cornflakes8123 g Kh per 30 g19
Witte rijst7329 g Kh per 110 g21
Aardappel, gekookt7819 g Kh per 140 g15
Aardappelpuree8720 g Kh per 150 g17
Aardappel, gebakken8530 g Kh per 150 g3 lp26
Aardappel, gefrituurd8530 g Kh per 150 g3 lp26
Sla1001 g Kh per 45 g1 cup0,1
Tomaat1001 g Kh per 70 g1 st0,1
Linzen3213 g Kh per 50 g1 cup4
Bonen, gebakken4820 g Kh per 120 g2 lp10
Melk, halfvol3807 g Kh per 150 g1 gls2
IJs5113 g Kh per 50 g1 bol7
Stokbrood, wit (baguette)9520 g Kh per 40 g4 st19
Croissant6732 g Kh per 70 g1 st21
Sinaasappel4313 g Kh per 120 g1 st6
Appel3616 g Kh per 135 g1 st6
Banaan, rijp (helemaal geel)5120 g Kh per 100 g1 st10
Appelsap4112 g Kh per 150 ml5
Sinaasappelsap5014 g Kh per 150 ml7
Coca Cola6326 g Kh per 250 ml16
Chocolade, melk499 g Kh per 15 g3 st4
Chips565 g Kh per 10 g1 cup3
Candybar6538 g Kh per 60 g1 st25
Tafelsuiker6510 g Kh per 10 g2 st7
Honing6112 g Kh per 15 g15 g7

Glycemische index van suikervervangers

Suikervervangers hebben vaak geen invloed op de glycemische index. Bekijk hieronder de waardes per populaire suikervervanger:

Glycemische index

Vergelijk hier het effect van diverse suikers en suikervervangers op de bloedsuikerspiegel door middel van de glycemische index.
ZoetstofZoetkracht Glycemische index Kcal/gram
Erythritol (E968)70%00,2
Kristalsuiker100%604
Xylitol (E967)100%132,5
Maltitol (E965)75%362,7
Mannitol (E421)70%22,4
Aspartaam (E951)20000%00
Sucralose (E955)50000%03,35
Tagatose200%01,5
Splenda500000%03,31
Cyclamaat (E952)4000%00
Stevia (E960)300%00
Sorbitol (E420)- 50%92,4
Glycerol (E422)400%34
Mannitol (E421)-70%02,4
Acesulfaam-k (E950)200%00

Glycemische index en Sukrin

Nu je weet wat een glycemische index precies is en wanneer een product wel of niet gezond voor je is, wil je waarschijnlijk ook weten of de producten van Sukrin een lage GI-waarde hebben. Met trots kunnen wij zeggen dat Sukrin een glycemische index heeft van 0. Omdat het een natuurlijke suikervervanger is en daarom geen suikers bevat en 0 caloriën per 100 gram, is Sukrin geschikt voor diabetes patienten en mensen die bezig zijn met een gezonde levensstijl. Wil jij de natuurlijke suikervervangers van Sukrin proberen? Neem dan gauw een kijkje en geniet optimaal van onze overheerlijke bakmixen, meelproducten of suikervrije melkchocolade!

. . .

Meer Sukrin?

✔️ Abonneer op onze nieuwsbrief
✔️ Volg ons op Instagram
✔️ Volg ons op Facebook.
👍 Like onze posts!

  1. bakken met amandelmeel
    Aanbevolen voor jou
    Bakken met amandelmeel
  2. Suikerverslaving
    Aanbevolen voor jou
    Help! Ik heb een suikerverslaving
  3. Suikervrij stappenplan
    Aanbevolen voor jou
    Suikervrij eten doe je zo!
  4. glutenvrij-dieet-sukrin
    Aanbevolen voor jou
    Een glutenvrij dieet met Sukrin

Primaire Sidebar

Laatste berichten

Wat zijn e-nummers 1

Zijn e-nummers goed of slecht voor je?

Wat is acesulfaam-K 1

Wat is acesulfaam-K?

Wat is mannitol 1

Wat is mannitol en is het gezond voor je?

Wat is sorbitol?

Wat is sorbitol en waar zit het in?

wat is glycerol

Wat is glycerol?

Sukrin eBook

Gratis ebook met lekkere suikerarme recepten!

Geniet van heerlijke suikerarme en natuurlijke gerechten en baksels!

  • ✔ Direct te downloaden als PDF
  • ✔ Maar liefst 18 verrassende en simpele recepten
  • ✔ Inclusief ontbijt, lunch, zoete lekkernijen en smoothie recepten
  • ✔ Handige tips, weetjes en ruimte voor eigen creaties

Nu Downloaden

Over Sukrin

Sukrin levert jou een grote variatie aan 100% natuurlijke, calorievrije suikeralternatieven. Of wat dacht je van onze van nature glutenvrije en vetarme meelproducten en koolhydraatarmere, suikervrije bakmixen? Met Sukrin creëer je eenvoudig de lekkerste lekkernijen voor jouw gezonde levensstijl!

Snelle links
  • Polyolen
  • Erythritol
  • suikervervanger
  • glycemische index
Service en informatie
  • Veelgestelde vragen
  • Contact
  • Achteraf betalen
  • Verzending
  • Annuleren en retourneren
  • Disclaimer
  • Ambassadeur programma
  • Wederverkoper worden
Volg je ons al?

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen.

Veilig betalen

Sukrin Algemene voorwaarden | Privacyverklaring