Je ziet de naam steeds meer voorbij komen op het internet, maar het begrip bestaat al een tijdje, xylitol. Het is een suiker-alcohol (polyol) dat al tijden wordt gebruikt als suikervervanger. Deze suikervervanger wordt in veel suikervrije producten verwerkt als suikervrije kauwgom of producten die diabetici wel mogen eten. Het lijkt alsof de naam steeds meer opduikt. Dat zou misschien ook wel kunnen. Veel fabrikanten zien het als een trendy suikervervanger. Zo wordt het product gebruikt in ontbijtkoek, tandpasta en zelfs kauwgom. In dit artikel delen we alle ins en outs van xylitol.
Wat is xylitol?
Xylitol (E-nummer 967) is een suiker-alcohol die vaak wordt gebruikt als suikervervanger. Het product is een polyolen soort en komt als het ware uit groente en fruit. Het is een natuurlijk zoetstof die kunstmatig wordt geproduceerd uit xylose of houtsuiker. Dit is weer terug te vinden in het weefsel van verschillende planten, maïskolven en groente en fruit als frambozen, bloemkool en aardbeien. De naam is te danken aan de Finse naam Xylitol wat berken-suiker betekent. De smaak van het voedingsproduct is te vergelijken met suiker, daarom wordt het ook in veel producten verwerkt die als suikervervanger dienen. Het voedingsproduct levert namelijk 40% minder calorieën op dan gewone suiker. Omdat het langzamer wordt opgenomen in het bloed dan gewone suiker, is het voor mensen met diabetes geen probleem het product te nuttigen.
Suiker: 4 kcal per gram
Xylitol: 2.4 calorieën per gram
Hoe wordt xylitol gemaakt?
Xylitol wordt kunstmatig geproduceerd uit resten van maïskolven. Dit zou de goedkoopste winning van het grondstof zijn. Wanneer xylitol “biologisch” is, wordt het product gewonnen uit berken en/of beukenhout wat komt uit Scandinavië. Om dit proces door te lopen wordt het houtsuiker fijn gesneden en gemengd met water. Hierna wordt het gezuiverd, gefilterd en volledig gescheiden van overige stoffen.
Waar zit xylitol in?
Xylitol zit in veel producten waar suiker wordt vervangen door zoetstoffen. Bekende voedingsproducten zijn ontbijtkoek, cola zero, kauwgom zonder suiker, tandpasta en zoetjes. Xylitol wordt op de verpakking van voedingsproducten vaak E967 genoemd. Dit betekent dat het een synthetische vergaard voedingsproduct is. Honden kunnen allergisch zijn voor het product. Het is daarom goed in de gaten te houden wat er op een voedingsproduct staat aangegeven.
Hoe gezond is het?
Xylitol levert 40% minder calorieën dan suiker en heeft het geen bijsmaak. Ook heeft de grondstof een tandvriendelijke werking wanneer het wordt verwerkt in bijvoorbeeld kauwgom. Het tast de tanden niet aan zoals bij suiker en zorgt voor een frisse smaak in je mond. Het gaat tandbederf tegen, voorkomt de aanhechting van tandplak en tandglazuur en zorgt uiteindelijk voor minder gaatjes.
Is het slecht voor je?
Het idee wordt wel eens gegeven dat xylitol gevaarlijk is. Dit heeft te maken met de inname van het product. Je mag namelijk niet meer dan 35 gram per dag nuttigen omdat je anders last kan hebben van je darmen. Op verpakkingen van kauwgom bijvoorbeeld staat wel eens aangegeven dat overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben. Echter bereik je deze hoeveelheid pas wanneer je meer dan 39 kauwgompjes per dag eet.
Zoals bovenstaand aangegeven is xylitol pas slecht wanneer je het in grotere maten nuttigt. Klachten kunnen een prikkelbare darm zijn en resorptie wordt verhoogd. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je lichaam eenmaal gewend is aan xylitol je er makkelijk meer van kan eten. Hoe werkt het afbreken van xylitol dan? In de dikke darm wordt het product afgebroken door de darmflora. Zo ontstaan er gassen als waterstof en kooldioxide. Die grotendeels zorgen voor winderigheid en een laxerend effect.
Echter is het levensgevaarlijk voor huisdieren. Wanneer zij al kleine hoeveelheden binnenkrijgen kan dit leiden tot klachten en ze kunnen er zelfs aan overlijden.
Kun je xylitol eten met diabetes?
Xylitol is een voedingstof dat van nature uit bomen en planten komt. Het is even zoet als suiker maar wordt als suikervervanger gebruikt omdat het minder calorieën bevat dan suiker. Na het eten van de xylitol komt er geen insuline vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel gelijk blijft. Diabetici kunnen deze stof daarom gewoon nuttigen ter vervanging van suiker.
Xylitol kan gebruikt worden wanneer je een dieet volgt of wilt afvallen omdat het voor 40% minder calorieën bevat dan suiker. Voor mensen met diabetes, prediabetes, obesitas is het een uitstekende vervanging voor suiker. Studies hebben getoond dat de symptomen van diabetes zelfs verbeteren. Buikvet wordt vermindert en gewichtstoename wordt gematigd bij het nuttigen van veel voedsel.
Waar kan je Xylitol kopen?
Xylitol is makkelijker verkrijgbaar in verschillende supermarkten. Ook het internet is rijk aan websites die het product verkopen. Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met welke soort je wilt aanschaffen. Je kunt kiezen voor de synthetische versie uit maïskolven of de meer biologische versie uit Scandinavië. Zoals eerder aangekaart is het belangrijk rekening te houden met het laxerende effect van het product. Wil je toch liever andere suikervervangers gebruiken om gezond te bakken? Kies dan voor de producten van Sukrin. In de producten van Sukrin zit de Polyol Erythritol wat tevens minder calorieën bevat en haast geen bijwerkingen heeft. Bij Sukrin heb je keuze uit een groot assortiment van glutenvrije, suikervrije en calorie-arme producten.
Al onze producten zijn zo zuiver, natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Onze Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze officiële webshop en bij verschillende verkooppunten.