Glutenvrij eten kan voor sommige mensen van levensbelang zijn. Wanneer je glutenintolerant bent moet je namelijk een glutenvrij dieet volgen. Sommige mensen die niet glutenintolerant zijn voelen zich echter wel beter als ze glutenvrij eten. Hoe dit komt en wat glutenvrij precies inhoudt zullen we hier voor je beantwoorden! Daarnaast volgen er ook tips voor lekkere glutenvrije recepten.
Wat is glutenvrij?
Gluten, gluten, gluten, je hoort het overal om je heen en je eet het waarschijnlijk ook veel vaker dan je zou denken! Gluten zitten in granen zoals tarwe, rogge en gerst en is eigenlijk een natuurlijke eiwit. Producten waarin een van deze granen verwerkt zijn, zullen dus óók gluten bevatten.
Deze gluten en dus deze granen zitten verwerkt in verschillende producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haver(mout), couscous, maar ook in paneermeel, bakmeel, bloem en sommige soorten muesli. Glutenvrij eten houdt dus in dat je deze ingrediënten en deze producten niet meer nuttigt in je voeding. Een glutenvrij dieet is dus een dieet zonder deze benoemde granen.
Waarom glutenvrij?
Misschien vraag je je af waarom zo veel mensen glutenvrij eten? Eén op de honderd mensen in Nederland heeft coeliakie. Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij gluten ervoor zorgen dat er een beschadiging optreedt in je dunne darm. Hierdoor kan de dunne darm niet goed functioneren en kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden.
Wanneer dit gebeurt zijn er natuurlijk nog veel ergere gevolgen, die je liever wilt voorkomen! De verschijnselen die hierbij komen kijken zijn bij iedereen verschillend. Zo kan je last krijgen van diarree of juist verstopping bij het eten van gluten. Sommige mensen voelen zich ook erg moe na het eten.
Het kan ook voorkomen dat je géén coeliakie hebt, maar dat je gevoelig bent voor gluten. Dit zou kunnen betekenen dat je glutensensitiviteit hebt. Mensen hebben hierbij vaak klachten zoals een opgeblazen gevoel, hoofdpijn of dezelfde klachten zoals bij coeliakie.
Hoe weet ik of ik niet tegen gluten kan?
Wanneer je denkt dat je gluten niet goed kan verdragen en een van bovenstaande klachten vaak hebt bij het eten van deze granen, is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan je huisarts. De huisarts kan namelijk vaststellen of je glutenintolerant bent door middel van een voedselintolerantietest.
Mensen die in dit geval last hebben van een van deze aandoening hebben baat bij glutenvrij eten. Om vast te stellen of je glutensensitiviteit hebt, moet je in de meeste gevallen, onder begeleiding van een diëtiste, een glutenvrij dieet volgen. En vervolgens weer opnieuw gluten eten om de verschillen aan te tonen.
Een diagnose laten stellen voor coeliakie is erg belangrijk, omdat je in dit geval 100% glutenvrij eten moet. Wanneer je doorgaat met het eten van gluten bij coeliakie kan je namelijk veel schade aan richten. In het geval van een glutensensitiviteit, kunnen er wel af en toe producten met gluten gegeten worden, maar het is niet aan te raden. Wij hebben daarom vele verschillende producten die zowel lekker als glutenvrij zijn, waardoor je optimaal kan blijven genieten!
Glutenvrij eten en glutenvrije recepten
Glutenvrij eten kan voor vele mensen dus de uitkomst bieden tegen allerlei klachten. Het is echter wel belangrijk dat je goed oplet bij het aanschaffen van producten voor een glutenvrij dieet. Vele glutenvrije producten bevatten namelijk veel meer suiker dan het ‘normale’ product.
Onze producten zijn echter in de meeste gevallen niet alleen glutenvrij, maar ook nog eens suikervrij! Hierdoor krijg je dus ook geen ongezonde suikers binnen! Het is daarnaast ook belangrijk dat je gevarieerd blijft eten ondanks een glutenvrij dieet. Wij bieden je daarom een aantal glutenvrije recepten om het glutenvrij eten niet alleen leuker, maar ook lekkerder te maken!
Om je meer op weg te helpen bij een glutenvrij dieet of simpelweg een ander voedingspatroon met glutenvrij eten zetten wij een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje.
Roomboter zandmoppen
Het eerste recept is een recept voor heerlijke koekjes die naast glutenvrij ook nog suikerarm zijn.
Geschikt voor diabetici: ja
Geschikt voor welke diëten: vegetarisch, glutenvrij, suikerarm (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat melk en ei. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin+
Porties: 10
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 196 kcal
- Eiwit: 16,3 gram
- Koolhydraten: 4,5 gram
- waarvan suiker: 3,4 gram
- Vet: 11,6 gram
Ingrediënten
- 3 eetlepels Sukrin+
- Biologische grasroomboter (150 gram)
- 1 ei
- Boekweitmeel (180 gram)
- 1 eetlepel ceylon kaneelpoeder
Hoe je het maakt
- Zorg dat je de oven voorverwarmt op 185 graden.
- Leg bakpapier op de bakplaat
- Meng alle ingrediënten in een kom met de hand of in een keukenmachine tot één grote deegbal.
- Verdeel het deeg in ongeveer 10 ballen en druk ze zacht op de bakplaat.
- Bak de ballen/moppen in 30 tot 35 minuten gaar (zorg ervoor dat je ze af en toe controleert!)
- Laat de moppen afkoelen en geniet!
Pannenkoeken
Pannenkoeken zijn heerlijk! Je kan er lekker van smullen tijdens het avondeten, de lunch, maar het is ook erg geschikt als ontbijt. Daarnaast kan je goed variëren met de inhoud van de pannenkoeken, zo zijn er verschillende soorten meel die je kan gebruiken, waaronder bijvoorbeeld kokosmeel maar ook pindameel! Ga snel genieten met het volgende recept:
Geschikt voor diabetici: ja
Geschikt voor welke diëten: vegetarisch, glutenvrij, eiwitrijk (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat melk, pinda en ei. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin Gold Siroop, Sukrin
Porties: 6
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 165 kcal
- Eiwit: 14,1 gram
- Koolhydraten: 5,9 gram
- waarvan suiker: 5,9 gram
- Vet: 8,8 gram
Ingrediënten
- Glutenvrij meel zoals pindameel (125 gram)
- Melk of sojamelk (330 ml)
- 2 eieren
- 2 eetlepels kokosolie
Hoe je het maakt
- Doe de pindameel, de melk, de eieren en 2 eetlepels kokosolie in een kom en mix het door elkaar, totdat er geen klontjes meer zijn.
- Zorg ervoor dat je een koekenpan op hoog vuur zet en doe hier wat kokosolie in.
- Doe vervolgens het beslag in de pan en bak naar wens dunne of dikke pannenkoeken.
- Bak vervolgens van al het beslag de pannenkoeken.
- Nu is het mogelijk om je pannenkoeken te beleggen met wat je maar wilt!
Wij vinden het bijvoorbeeld erg lekker om wat suiker of stroop op onze pannenkoeken te doen. Sukrin en Sukrin Gold Siroop zijn daarvoor de perfecte alternatieven, die net zo lekker smaken maar wel natuurlijker en koolhydraatarmer zijn!
Pizza
Pizza is eigenlijk altijd lekker en je kan dit ook heel gemakkelijk zelf maken! Dit recept is voor een pizzabodem die je zelf natuurlijk heerlijk kan beleggen naar smaak. Voorbeeld ingrediënten die lekker zijn, zijn bijvoorbeeld rucola, geitenkaas, Parmezaanse kaas of mozzarella.
Geschikt voor welke diëten: glutenvrij, suikerarm (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat melk. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Fiberfin
Porties: 1
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 790 kcal
- Eiwit: 27,4 gram
- Koolhydraten: 139,7 gram
- waarvan suiker: 3,5 gram
- Vet: 9,3 gram
Ingrediënten
- 175 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
- 25 gram Fiberfin
- Water (40 ml)
- Snufje zout
- Tomatensaus en bijv. rucola en Parmezaanse kaas.
Hoe je het maakt
- Doe het meel in een kom en vervang een gedeelte hiervan door Fiberfin voor extra vezels. Voeg daarnaast naar smaak zout toe en/of voeg wat oregano erbij.
- Kneed het deeg goed door. Wanneer het te plakkerig blijft moet je wat extra meel toe voegen en als het te droog is wat water.
- Dek de kom af en laat het 10 minuten rijzen
- Nu maak je van het deeg een pizzabodem!
- Smeer de tomatensaus over de pizza en voeg hier ook nog wat basilicum aan toe.
- Bedek vervolgens de tomatensaus met je topping naar keuze, bijvoorbeeld. geitenkaas en bak de pizza in een +- een kwartier mooi goudbruin. (Let op de tijd kan verschillen per oven!)
- Haal de pizza uit de oven en bestrooi het bijvoorbeeld nog met rucola en eet smakelijk!
Brood
Veel soorten brood zijn uitgesloten wanneer je glutenvrij eten moet of wil vanwege klachten of vanwege coeliakie. Doordat de meeste broden natuurlijk met die granen gemaakt worden, moet je goed naar alternatieven zoeken. Gelukkig is dit tegenwoordig steeds gemakkelijker en komt er steeds meer keuze aan glutenvrije broden!
Het is soms echter ook wel leuk (en lekkerder) om zelf brood te maken. Wij hebben al veel verschillende soorten in ons assortiment:
Chiabrød
Deze broodmix bevat de superfoods chia- en hennepzaad en is geschikt voor zowel een glutenvrij als een suikervrij dieet. Daarnaast is het ook geschikt voor vegetariërs, omdat het geen ei, zuivel of soja bevat.
Fiberbrød
De koolhydraatarme broodmix Fiberbrød bevat heerlijke zonnebloempitten en pompoenzaden, waardoor het een perfecte broodmix is voor glutenvrij eten. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk te maken doordat er alleen water toegevoegd hoeft te worden.
Proteïnbrød
We hebben we ook nog een broodmix die hoog is in proteïne en laag is in koolhydraten. Deze broodmix maakt heerlijk glutenvrij brood dat een goede textuur heeft. Ook dit brood is naast glutenvrij ook vrij van suiker en lactose.
Wanneer je echt een lekker en luxe brood wil maken voor een rijk zondags ontbijt is het recept voor dit spelt-zadenbrood de ideale uitkomst! In dit brood gaan allerlei heerlijke soorten zaden. Denk hierbij aan lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad en chiazaad. Gecombineerd met enkele eetlepels Sukrin+ is dit recept ook suikervrij!
Het gehele recept kan je vinden in het artikel: Luxe spelt-zadenbrood voor een ideaal begin van je dag!