Ben jij gek op kaneelbroodjes? Lees dan vooral verder! Wij delen in deze blog het heerlijke recept voor suikerarme gezonde kaneelbroodjes van onze ambassadeur en diëtiste Nele. Ze maakte deze heerlijkheden met Sukrin suikervervanger en onze Sukrin Gold. Als je een bakliefhebber bent, is dit volgens Nele een must-try! Vind jij, net zoals Nele, het rollen van een deeg lap een grote uitdaging? Dan kun je ook gebruik maken van kant-en-klaar bladerdeeg. Niet getreurd dus als je geen keukenprinses bent!
Gezonde kaneelbroodjes
Dankzij het gebruik van onze Sukrin suikervervangers is dit recept voor gezonde kaneelbroodjes suikerarm (vrij van geraffineerde suikers). De zoetstoffen leveren een zoete smaak zonder alle nadelen van geraffineerde suiker. Daarnaast bevatten ze in tegenstelling tot suiker geen calorieën. Hierdoor is het een zeer geschikt en gezonder alternatief voor echte suiker.
Gezonde kaneelbroodjes maken
Je kunt de suikerarme kaneelbroodjes op twee manieren maken: op de bakplaat of in een bakvorm. Je kan er voor kiezen om ze in een bakvorm te bakken. Op deze manier liggen alle broodjes dicht tegen elkaar en blijven de broodjes iets smeuïger van binnen. Indien je ze op de bakplaat bakt en ruimte tussen de broodjes voorziet, zullen de broodjes langs de buitenkant iets knapperiger zijn. Omdat het de eerste keer was dat Nele dit recept uitprobeerde heeft ze voor beide opties gekozen. Let wel op dat je de broodjes op de bakplaat op tijd uit de oven haalt anders worden ze te krokant!
Geschikt voor welke diëten: suikerarm, vegetarisch (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat noten (pecan), ei, melk en gluten. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin Gold, Sukrin
Porties: 12
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 414 kcal
- Eiwit: 8,1 gram
- Koolhydraten: 32,7 gram
- waarvan suiker: 2,7 gram
- Vet: 27,4 gram
Benieuwd wat je nog meer kunt maken met Sukrin Gold? Bekijk dan hier onze Sukrin Gold recepten en bekijk hier welke recepten je kunt maken met onze Sukrin suikervervanger!
Suikerarme kaneelbroodjes
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gram bloem + extra om te bestuiven
- 250 ml volle melk, lauw en niet koud!
- 133 gram Sukrin
- 85 gram vetstof, op kamertemperatuur
- 1 ei
- 1 zakje instant gist (7 gram)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel vanille extract
- snufje kaneel
Voor de vulling
- 220 gram Sukrin Gold
- 50 gram vetstof, gesmolten
- 50 gram gezouten pecannoten, fijngehakt
- 3 eetlepels kaneel
Voor het glazuur
- 100 gram Sukrin
- 100 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 85 gram vetstof, op kamertemperatuur
- 75 ml melk
- 35 gram gezouten pecannoten
Instructies
- Mix in een grote kom de Sukrin, vetstof, het zout, kaneel, vanille extract en het ei door elkaar. Nele gebruikte hiervoor de normale klopper van haar keukenmachine.
- Vervang de kloppers van je mixer met een deeghaak. Meng de gist door de bloem. Voeg beetje bij beetje de bloem en de lauwe melk toe en meng alles tot een stevig deeg. Mix, zodra alle bloem en melk zijn toegevoegd, nog 5 minuten door op de hoogste stand.
- Zet een schone, ruime kom klaar en vet deze in met een klein beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de kom. Dek de kom met het deeg af met keukenfolie, en laat het deeg een uur lang rijzen op een niet te koude plek.
- Zet een bakvorm of bakplaat klaar en vet deze in met wat boter of bakspray.
- Bestuif je aanrechtblad, deegroller en je handen met bloem. Haal dan het deeg uit de kom en bestuif deze ook met bloem, totdat het deeg niet meer aan je handen of het aanrecht plakt en je het makkelijk kan rollen.
- Rol het deeg tot een vierkante lap van 40 bij 50 centimeter.
- Besmeer de deeglap met een bakwastje met de gesmolten boter. Het kan zijn dat je wat boter overhoud.
- Meng in een aparte kom de Sukrin Gold met de kaneel (zie het ingrediëntenkopje ‘vulling’), en strooi het gelijkmatig over het deeg. Verdeel hierna de pecannootjes erover.
- Rol het deeg op langs de breedste kant voorzichtig maar stevig op tot een rol.
- Snijd het opgerolde deeg in 12 stukken. Nele haalt zelf altijd de uiteindes eraf, omdat die vaak niet helemaal goed rond zijn. Deze bakte ze apart mee. Plaats de rolls liggend in de bakvorm met 1 a 2 centimeter ruimte tussen elk stuk.
- Bedek de bakvorm met keukenfolie en laat het deeg 30 minuten staan rijzen. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verwijder het folie en bak de cinnamon rolls in 20 minuten gaar, op 175 graden. Let tegen het einde op dat de broodjes niet te bruin worden. Mocht dit snel gaan, bedek de vorm dan losjes met wat aluminiumfolie.
- Voor het glazuur: Hak de nootjes in kleine stukken. Mix de roomkaas, boter, en het poedersuiker met een vork door elkaar (zie het kopje ‘glazuur’ voor de hoeveelheden). Giet het mengsel over de kaneelbroodjes zodra deze 5 minuten uit de oven zijn. Strooi de pecannootjes bovenop.