Sukrin stimuleert gezonde en bewuste voeding en is daarom altijd op zoek naar natuurlijke alternatieven om baksels nóg gezonder te maken. Een tijd geleden stuitten we op het bindmiddel arrowroot poeder. Arrowroot poeder is gemaakt van het zetmeel van de wortelen van de pijlwortelplant. De poeder is haast kleurloos en reukloos als het droog is. Het dient als een ideaal bindmiddel tijdens het koken. Wat arrowroot poeder precies is en hoe je het verwerkt in je baksels leggen we uit in dit artikel!
Wat is arrowroot poeder?
Een andere benaming voor arrowroot poeder is ook wel pijlwortel. Dit heeft te maken met dat de poeder uit de wortels van de pijlwortelplant komen. De plant komt uit de regenwouden en draagt de Latijnse naam Marant arundinacea. Men benoemd het zetmeel uit de wortelstokken ook arrowroot. De poeder is een fijn bindmiddel voor tijdens het koken maar kan ook gebruikt worden in make-up. De gezonde effecten van het bindmiddel maken arrowroot steeds populairder en wij snappen wel waarom.
Het oogsten van de arrowroot planten gebeurt een jaar naar het planten. De planten en haar wortels worden gewassen waarna boeren de papierachtige schil verwijderen. Hierna worden de planten gedroogd en vermalen. Wat er dan overblijft is een melkachtige vloeistof. Deze wordt gefilterd en het zetmeel blijft dan over. Dit zetmeel noemen ze arrowroot en is in Nederland alleen verkrijgbaar in poedervorm.
Waar arrowroot poeder kopen?
Arrowroot poeder is steeds populairder en hierdoor in steeds meer winkels te koop. Zo kon je de poeder in het verleden vaak in biologische winkels kopen. Maar tegenwoordig hebben winkels als Albert Heijn de poeder ook in het assortiment liggen.
Waar kan je arrowroot voor gebruiken?
Verzorging – Arrowroot zo populair omdat je de poeder op verschillende manier kan gebruiken. De toepassingen zijn zeer gevarieerd en daarom is het handig om altijd een zakje arrowroot poeder in huis te hebben. Zo kun je de poeder gebruiken als een ingrediënt in je haar- of huidverzorging. Arrowroot is namelijk het perfecte middel om de overtollige vetten van de hoofdhuid en huid op te zuigen. Geen droogshampoo in huis? Dan kan arrowroot dé oplossing zijn.
Koken en bakken – Wanneer we bij Sukrin gebruik maken van arrowroot poeder, zetten we het in als zetmeel of verdikkingsmiddel. Zo kun je het verwerken in je jus, stoofschotel, saus, jam, taarten en nog veel meer! De poeder heeft haast geen smaak en geur, hierdoor zal het de smaak en structuur van je gerechten niet beïnvloeden. Ook voor het bakken kan je de poeder perfect toepassen. Het kan dienen als een extra ingrediënt in je cakes, koekjes of taarten. Wist je dat arrowroot-koekjes een populaire snack is na het om. Het bevordert namelijk je spijsvertering. Dat is pas een win-win! Houd je van een crunch in je frietjes? Dan zorgt de poeder ervoor dat je frietjes extra knapperig zijn.
Bindmiddel – Arrowroot poeder werkt ook uitstekend als bindmiddel om vloeistoffen extra romig en dik te maken. Hierdoor kun je het perfect toepassen in soepen of een lasagne bijvoorbeeld. Omdat het 100% puur en plantaardig is, maak je meteen een directe keuze. De poeder is tevens vetvrij en glutenvrij.
Arrowroot poeder voor de huid
Even een te kort aan beauty producten? Geen probleem! Arrowroot poeder is een handig verdikkingsmiddel voor je DIY make-up en voor in je gezichtsverzorgingsproducten. Het maakt je huid namelijk weer mooi zacht en glad. Tegelijkertijd neemt het vocht op en zo kun je het gebruiken wanneer je last hebt van een zweterige huid met veel olie en talg. Wanneer je arrowroot poeder toevoegt aan je make-up hoef je het minder bij te werken. Side note: het maakt je make-up een tintje lichter. Dus handig voor in de winter of je kiest bijvoorbeeld voor een donkere foundation.
Bakken met arrowroot poeder
Sukrin stimuleert gezond eten zo hebben we een heerlijk suikerarm groen fruittaartje op het menu staan waar arrowroot poeder in verwerkt is. Het overheerlijke fruittaartje kan je zelf versieren met jouw favoriete fruitsoorten. Kies je voor fruit van één kleur dan krijgt je taartje een strak effect. Als je voor meerdere kleurtjes kiest, krijg je een regenboogtaartje. Voor de crèmevulling gebruik je arrowroot poeder om er een heerlijk romig taartje van te maken.
Arrowroot poeder vervangen
Sommige thuisbakkers kiezen ervoor om een ander bindmiddel in hun baksels te gebruiken om hun gerechten iets meer smaak te geven. Zo houdt de een van de zoete smaak van cassave en kiest de ander voor een wat drogere versie als maïzena. We hebben een aantal arrowroot poeder vervangers op een rijtje gezet.
- Patentbloem – Net als arrowroot wordt meel veel gebruikt als verdikkings- en bindmiddel. Echter is patentbloem minder voedzaam en daardoor ongezonder.
- Tapiocazetmeel – Deze vervanger dient vaak als gezonde alternatief voor arrowroot. Tapiocazetmeel is namelijk net als arrowroot glutenvrij en heeft dezelfde functies.
- Zoete rijstbloem – Rijstmeel is een perfecte vervanging als je bijvoorbeeld bevroren desserts wilt maken. De naam het zegt het al. De zoete smaak maakt je eten zoeter.
- Aardappelzetmeel – Deze vervanger werkt het beste bij bakken. Het is goed te vergelijken met arrowroot omdat het geen smaak bevat. Ook deze vervanger is minder voedzaam.
- Xanthaangom – Dit is een keto-vriendelijke variant en dient ook perfect als bindmiddel. Het is te vergelijken met eieren en kan het best gebruikt worden tijdens het koken.
- Maïzena – Maïszetmeel is een populaire vervanger wegens de fijne functionaliteiten. Echter is maïzena minder voedzaam en werkt vaak hetzelfde als patentbloem.
Wat is het verschil tussen maïzena en arrowroot?
Op veel blogs lees je dat maïzena de perfecte vervanging is voor arrowroot poeder. Je kunt beide poeders gebruiken om sauzen, jus of baksels in te dikken. Toch zitten er wat verschillen in de middelen. Zo heb je in verhouding twee keer zoveel maïzena nodig dan arrowroot poeder. Tevens is arrowroot poeder een hoge kwaliteit zetmeel die geheel vrij is van gluten en neutraal van smaak. Hierdoor kun je het lekker toepassen in zoete en hartige gerechten. Bovendien heeft arrowroot een hoop gezondheidsvoordelen die maïzena niet heeft. Het zit namelijk vol kalium, ijzer en vitamine B. Tegelijkertijd is het hartstikke goed verteerbaar en schijnt het volgens verschillende onderzoeken je immuunsysteem te versterken. Een echte powerfood dus!
Sukrin heeft 100% natuurlijke suikeralternatieven. Probeer bijvoorbeeld glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Of neem een kijkje bij onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze webshop en bij verschillende online verkooppunten.